Statystyki

  • Odwiedziło nas: 176238
  • Do końca roku: 284 dni
  • Do wakacji: 95 dni

Stop zarazkom – jak się przed nimi bronimy?

Podczas kolejnych zajęć o zdrowiu mieliśmy kontakt z bakterią Brunchildą – na szczęście niegroźną, bo to tylko sylweta, która pomogła zrozumieć starszakom, którędy do naszego organizmu dostają się zarazki chorobotwórcze. 

Dowiedzieliśmy się,  jak temu zapobiegać - ważna jest higiena oraz jedzenie pewnych produktów, które wzmacniają naszą odporność. Może niektóre z nich nie są najsmaczniejsze (cebula, czosnek, cytryna),  ale za to bogate w substancje, które blokują zarazki albo wspomagają nasze pożyteczne bakterie w jelitach (kiszone ogórki, kiszona kapusta, jogurty) Z filmu pt. „Rodzina. Pytalskich” dowiedzieliśmy się, dlaczego gorączkujemy podczas infekcji, i że jest to objaw walki organizmu z chorobą, ale gdy jest za wysoka może być bardzo niebezpieczna.