Statystyki

  • Odwiedziło nas: 176245
  • Do końca roku: 284 dni
  • Do wakacji: 95 dni

Herbatka u Babci i Dziadka

U Babci i u Dziadka jest zawsze dobra herbatka, o tym każde wnuczę wie..., ale skąd pochodzi herbata, jaka jest jej historia, kolory, zapachy i smaki dowiedzieliśmy się podczas wirtualnej podróży na Sri Lankę.
 Nela - Mała Reporterka z pasma edukacyjnego dla dzieci TVP VOD - TVP.Pl, zabrała nas na plantację herbaty, aby właśnie tam poznać historię tego, popularnego na całym świecie, napoju. Po podróży mieliśmy także okazje zobaczyć i poczuć zapach różnych herbat zaparzonych przez panią Anię: była tam herbata arbuzowa, jaśminowa, herbata czarna z dodatkiem ziół, cynamonu, goździków, anyżu i liści laurowych...Niezastąpiony okazał się także miód, imbir i cytryna, które mają nie tylko walory smakowe, ale i lecznicze. Najbardziej zadziwiła nas jednak herbata z igieł sosny. To stary wypróbowany sposób na przeziębienie, a stosowany jest na dalekiej Syberii...Jej piękny złocisty kolor możecie podziwiać na zdjęciu - to ta herbata w przezroczystej szklance:)
 
 
                                                                                                               autor zdjęć: Anna Bubicz