Statystyki

  • Odwiedziło nas: 176243
  • Do końca roku: 284 dni
  • Do wakacji: 95 dni

Piramida zdrowego żywienia w naszym przedszkolu

Zapraszamy do zapoznania się z całym  artykułem na temat zasad zdrowego żywienia autorstwa pań Agnieszki Biszczanik i Agnieszki Sapko. Cały artykuł w załączniku.

 

 

 

ODZWIERCIEDLENIE ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA W NASZYM PRZEDSZKOLU

Pkt. 1

Zapewniamy regularność  –  w przedszkolu dzieci mają zapewnione 3 posiłki  o stałych porach – przy czym śniadanie składa się z 2 części rozłożonych  w czasie. Dzieci na II śniadanie głównie dostają owoce.

Pkt. 2

Niemal w każdym posiłku są warzywa – ważne źródło witamin i soli mineralnych odpowiedzialnych za wiele procesów biochemicznych odbywających się w ludzkim organiźnie. Podczas śniadania dzieci dostają kanapki z bogatą porcją warzyw, za wyjątkiem dni, kiedy podajemy zupę mleczną (z suszonymi owocami – zamiennie morelami, figami, żurawiną, orzechami). Obiad to warzywna zupa, a podczas drugiego dania różnorodne surówki warzywne, sosy z warzywami oraz ziemniaki. Jeśli na podwiczorek są kanapki to również z warzywami – papryką, pomidorem, rzodkiewką, ogórkiem, szczypiorkiem. Podwieczorek w postaci jogurtu naturalnego wzbogacamy żurawiną, rodzynkami, suszonymi morelami albo nasionami dyni, czy słonecznika. Są też desery w postaci musów owocowych.

Pkt. 3

Produkty zbożowe są źródłem węglowodanów złożonych. To one zapewniają dzieciom energię do wszechstronnej aktywności również intelektualnej. Najlepiej jeśli pochodzą z produktów pełnoziarnistych – wtedy są wolniej trawione i nie powodują gwałtownego skoku insuliny, jak w produktach gdzie zboże jest bardzo przetworzone. Z tych powodów do robienia kanapek używamy w większości ciemnego pieczywa z dodatkami ziaren a podczas

obiadu bardzo często podajemy kasze, ryż (także brązowy) oraz pełnoziarniste makarony. Zamieniliśmy panierkę z bułki tartej na sezam i otręby.  Do przygotowania potraw zbożowych, typu kluski, naleśniki stosujemy zamiennie mąkę pszenną i pełnoziarnistą. Łączymy produkty zbożowe  z produktami mlecznymi, co przyczynia się do lepszego wykorzystania białka zawartego w tych produktach.

 

Pkt. 4

 

Nabiał to ważne źródło białka i wapnia - budulców naszych mięśni, kości  i zębów. Jest szczególnie ważnym produktem dla rosnącego, rozwijającego się organizmu. W naszej placówce do śniadania codziennie podawane jest mleko z dodatkiem kawy zbożowej lub kakao. Dzieci mają też do wyboru herbatę (niesłodzoną), ale w zdecydowanej większości wybierają to pierwsze. Dobrym źródłem białka jest też podawany niemal codziennie jogurt naturalny, który dodatkowo wzbogaca pożyteczną florę bakteryjną jelit – tak istotną ze względu na odporność na infekcje. Smak jogurtów wzbogacają ziarna słonecznika i dyni.

 

Pkt. 5

Raz w tygodniu dzieci na obiad dostają rybę, w dodatku przygotowaną w piecu konwekcyjnym, dzięki czemu nie traci ona swoich walorów odżywczych. Ryby należy spożywać, bo są dobrym źródłem białka oraz zdrowych tłuszczów (kwasy omega), składników mineralnych, tj. miedzi, jodu, kobaltu, a także witamin A i D, dostarzają także wapń. Dobrym źródłem białka roślinnego są rośliny strączkowe – jemy je w  postaci zupy fasolowej. Z kolei jajka dostajemy w postaci dodatku do kanapek oraz pasty jajecznej. Mięsna część obiadu zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dn. 26 lipca 2016 r. nie może być smażona częściej niż dwa razy w tygodniu, dlatego najczęściej jest to mięso gotowane, duszone albo pieczone - w postaci gulaszu mięsno – warzywnego,

pulpetów, kotlecików z pieca. Nie używamy w tym względzie produktów przetworzonych, gdyż posiłki są przygotowywane na miescu w naszej kuchni.

 

Pkt. 6

 

Ograniczamy spożycie tłuszczów zwierzęcych. Dzięki temu, że posiadamy piec konwekcyjny produkty mięsne są poddawane obróbce termicznej bez smażenia na tłuszczu. Do surówek warzywnych dodawany jest olej rzepakowy, oliwa  z oliwek, co wpływa na lepszą wchłanialność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D, E, K). Jednakże kanapki smarujemy masłem – istotym źródłem tłuszczów ważnych w rozwoju mózgu.

 

Pkt. 7

 

W naszym przedszkolu niemal nie używa się cukru. Herbatki owocowe  i miętowe dosładzane są miodem. Nawet naleśniki są słodzone - nie cukrem ale rodzynkami. Nie ma też słodyczy ani słodkich napojów. Może poza wyjątkowymi okazjami – jak mikołajki czy urodziny dziecka. Ale na takie okazje zachęcamy Rodzców do przynoszenia np. ciasteczek pełnoziarnistych, czy suszonych owoców. Zachęcamy też dzieci do zastępowania słodyczy np. orzechami.

 

Pkt. 8

 

W przedszkolu używamy soli o obniżonej zawartości sodu w ograniczonych ilościach. Smak potrawom nadają świeże produkty, z których są przyrządzane oraz zioła i przyprawy typu tymianek, oregano, rozmaryn, kolendra itp.

 

Pkt. 9

Do picia dzieciom podczas posiłków podajemy herbaty owocowe, 100 % naturalne soki tłoczone ze świeżych owoców oraz wodę z cytryną, miętą,

imbirem. Ponadto rodzice przynoszą wodę mineralną niegazowaną, do której dzieci mają dostęp między posiłkami.

 

Pkt. 10

 

Dzieci mają zapewnione warunki do aktywności ruchowej zarówno w postaci ruchu swobodnego, jak i zorganizowanego podczas zabaw i zajęć ruchowych, tanecznych i rytmiki.

 

Bardzo ważnym filarem działań przedszkola jest też edukacja zdrowotna dzieci i rodziców, w tym edukacja kulinarna, aby dzieci stopniowo zaczęły samodzielnie i świadomie decydować o zdrowym trybie życia.